Dominiek Savio en Triamant kondigen samenwerking aan

Waar nu het iconische Withuys staat, opent in september 2022 een modern, nieuw gebouw. Op de site langs de Koolskampstraat in Gits (Hooglede) wordt in de toekomst basisonderwijs, dagopvang en verblijf van Dominiek Savio gecombineerd met rustige wooneenheden. De nieuwe gebouwen en ruimtes zullen veel duurzamer en comfortabeler zijn, met beter uitgeruste klas- en zorglokalen en een lager energieverbruik dan vandaag het geval is.

Om het oude gebouw af te breken en de moderne infrastructuur vorm te geven, werkt Dominiek Savio samen met buurtvernieuwer Triamant. Triamant heeft al vier woon- en leefomgevingen voor jong en oud in Vlaanderen. Zorg gaat er hand in hand met gezond en gelukkig leven. Op de site langs de Koolskampstraat creëren Groep Gidts en Triamant samen een innovatieve leer-, woon- en leefbuurt. V2-Architecten en B2Ai, twee gerenommeerde architectenbureaus met atelier in Roeselare, bundelen hun krachten voor het ontwerp.

Inclusieve mix

“Met de nieuwbouw geven we de toekomst letterlijk vorm”, zegt Philip Vanneste, gedelegeerd bestuurder van Groep Gidts en Dominiek Savio. “De klassen, de dagopvang en het verblijf zullen deel uitmaken van één, warme buurt. Iedereen die om welke reden dan ook naar onze buurt zal komen, om onderwijs te volgen, te wonen of gewoon om te komen eten, zal deel uitmaken van één grote leefomgeving.”

Die visie delen Groep Gidts en Triamant, dat woon- en leefbuurten creëert voor een mix van generaties en gezondheidsprofielen. “Bij Triamant genieten bewoners van privacy én ontmoetingskansen. Als bewoner maak je deel uit van een hechte, bruisende gemeenschap. We staan voor het behouden of bevorderen van de kwaliteit van leven. Autonoom leven, vitaal blijven en erbij horen, vormen daarbij de rode draad”, zegt Jo Robrechts, CEO van Triamant.

Met de integratie van een woon- en leefbuurt gaat Groep Gidts verder op de ingeslagen weg om ‘omgekeerde inclusie’ te realiseren. Zo is er al het kinderdagverblijf ’t Stationnetje, de Fietsbieb, Restaurant Molendries, Eetcafé Hoeve Ter Kerst en de Freinetschool.

Dankzij de nieuwbouw met leer-, woon- en zorgfunctie zal het domein nóg levendiger worden, ook na de school- en werkuren”, zegt Philip Vanneste.


Comfort en duurzaamheid

De beslissing om het oude Withuys af te breken, viel al in 2017. “We vervangen een iconisch maar verouderd gebouw, met op vele plaatsen zelfs nog enkele beglazing. In de plaats komt een duurzaam, comfortabel en beter uitgerust gebouw. Dit is een grote stap vooruit voor de school, dagopvang en het verblijf”, zegt Philip Vanneste.

“De nieuwe gebouwen zullen een kleinere ecologische voetafdruk hebben door efficiënter energiegebruik. De bebouwde oppervlakte zal ook niet groter zijn dan vandaag. We behouden het groene, licht- en waterrijke karakter van het domein”, zegt Dirk De Baets, bestuurder Triamant.

Van links naar rechts: Rita Demaré (burgemeester Hooglede-Gits), Dirk De Baets (bestuurder Triamant), Lieven Libbrecht (directeur HR & Financiën Dominiek Savio), Philip Vanneste (gedelegeerd bestuurder Groep Gidts) en Annabel Deneckere (directeur Basisonderwijs Dominiek Savio).

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Circulaire gedachte

Zowel Dominiek Savio als partner Triamant nemen hun verantwoordelijkheid op tegenover mens en milieu. Vanaf de start van het bouwproject Withuys speelt de circulaire gedachte

Indraaien van funderingspalen in de bodem

We naderen de fase waarin de funderingswerken van het bouwproject Withuys van start zullen gaan. Binnen afzienbare tijd kunnen we aan de nieuwbouw beginnen. Vanaf