Start van de afbraakwerken

De leerlingen en medewerkers van het Withuys zijn verhuisd. De voorbereidende werken zijn achter de rug. Op de site langs de Koolskampstraat in Gits kan de afbraak van het sterk verouderde gebouw beginnen. De sloopwerken zijn voorzien van 3 februari, om daarna uit te kijken naar de start van de effectieve nieuwbouw in de lente van 2021.

Het Withuys verrees in 1958 op het kloosterdomein van de Witte Paters. In een tijd van voornamelijk rechthoekige gebouwen, kreeg het complex een vooruitstrevende paviljoenstructuur. De architectuur was opgebouwd rond een grote, vierkante centrale (klooster-)gang waarop verschillende functies werden ingeplugd. Toen al werd gedacht vanuit de noden van de leerlingen.

Voor de meeste sympathisanten heeft het Withuys vooral een emotionele waarde. (Oud-)leerlingen, (oud-)medewerkers, buurtbewoners… ze nemen afscheid van een gebouw dat voor velen een warme thuis is geweest. Ze koesteren herinneringen aan vervlogen tijden en delen foto’s en verhalen in de Facebookgroep ‘Afscheid withuys’, die naar aanleiding van de sloop is opgericht.

Bart Pauwels, afdelingshoofd kinderen, Dominiek Savio

“Mijn tijd in het Withuys is in vergelijking met de tijd die zowat alle medewerkers er hebben doorgebracht zeer kort te noemen. In de vier jaar die ik er heb doorgebracht heb ik kunnen voelen dat het een gebouw is met vele decennia aan geschiedenis, hele mensenlevens hebben er zich afgespeeld en het gebouw ademde dit ook uit. Iedereen die er is gepasseerd liet er wel iets na. Bij het ontruimen van het Withuys vonden we dan ook een schat aan verhalen in de vorm van dossiers, oude hulpmiddelen, specialistische handboeken, foto’s, restanten van allerlei festiviteiten, testmaterialen uit de oude doos, noem maar op. Bij het ontruimen van het archief was er niet één patiëntendossier waar de collega’s geen anekdote over konden bovenhalen. Vele collega’s hebben er hun leven gewijd aan die gemeenschappelijke roeping om zorg te dragen, om les te geven en het leven met elkaar te delen. Collega’s hebben elkaars kinderen weten geboren worden, huwelijken gevierd en kleinkinderen verwelkomd. In die vele jaren werd er ook verlies gedeeld, waarbij het Withuys veel meer was dan zomaar een gebouw. Het was een plek van vreugde, ontroering, plezier, troost en goesting, veel goesting. De collega’s hebben afscheid genomen van het gebouw, een bijzondere plek in hun leven. Het gebouw was een brug naar vele herinneringen, een vehikel voor verhalen. De verhalen gaan echter niet verloren, evenmin de banden die er werden gesmeed, zij hebben geen baksteen nodig. Wel hebben we nood aan een infrastructuur die eer doet aan het zorgzame werk, kwaliteit uitstraalt, stimuleert tot groei, spel en ontwikkeling. Er wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in wat tot hiertoe al een zeer boeiend boek is geweest! ”

Meer comfort en vrijheid

Hoe visionair de plannen van het Withuys ook waren in de tijd. Het gebouw is vandaag sterk verouderd en niet meer aangepast aan de huidige noden. De beslissing om het oude Withuys af te breken, viel al in 2017. De optie om te renoveren werd uitvoering bekeken, maar bleek niet duurzaam, onvoldoende efficiënt en ook heel duur.

In de plaats van het oude Withuys komt een nieuw, comfortabel en beter uitgerust gebouw met een veel kleinere ecologische voetafdruk door efficiënter energiegebruik.

De bebouwde oppervlakte zal niet groter zijn dan vandaag, maar de inplanting van de bouwvolumes is wel anders dan voorheen. De architecten volgen de natuurlijke hoogtelijnen van de site, zodat er veel minder trappen nodig zijn. De lessen, de therapie, het internaat… alles kan op de benedenverdieping. Ruimtes worden verbonden met hellende vlakken wat de kinderen hun zelfstandigheid geeft en de verplaatsingstijd sterk verkort.

Veiligheid tijdens de werken

Bij zo’n groot bouwproject zijn de werken uiteraard tot in de puntjes voorbereid. De afbraak is voorzien van datum tot datum. De start van de effectieve nieuwbouwwerken wellicht vanaf februari/maart 2021. Alle voorzorgsmaatregelen zijn gebeurd: de aanwezige bomen zijn beschermd en er zijn hekkens geplaatst zodat de werf afgeschermd is voor onbevoegden.

Lancering van de projectwebsite

Dominiek Savio lanceert tot slot ook deze gloednieuwe projectwebsite. Vanaf vandaag en al zeker totdat de leerlingen en medewerkers van het Withuys hun intrek nemen in de nieuwbouw (schooljaar 2022-2023), zal je hier de evoluties op de werf in beeld en tekst kunnen volgen. Buurtbewoners en geïnteresseerden blijven zo op de hoogte van info uit de werfvergadering en van eventuele hinder.

Deel dit bericht

Start breekwerken

Nu de afbraakwerken achter de rug zijn schakelt het bouwproject Withuys over naar een nieuwe fase. In de loop van deze week starten de grondwerken

Voorbereidende werken volop bezig

We behouden de aanwezige bomen maximaal. Een aantal worden gerooid, omwille van de inplanting van het nieuwe gebouw. Die compenseren we ruimschoots met nieuwe bomen, planten en groen.

De buitenkant van het gebouw

Hier zijn foto’s te vinden van de buitenkant van het gebouw met zicht op het siermetselwerk en de verschillende kleuren die gebruikt worden.